Čím potěšit minimalistu? Jaký dárek zvolit, když si nejste jistí, co by oslavence potěšilo? Skvělým řešením jsou jedlé dárky! Potěší dvojnásob, když je vyrobíte vlastníma rukama.

Chystáte narozeninový dort, ale nechce se vám do těžkých máslových krémů, šlehačky a marcipánu? Připravte pro oslavence zdravý melounový dort.

S květinovými lízátky zabodujete! Budete potřebovat jen formu na lízátka, tyčky (bývají součástí balení), bezbarvé bonbony a vlastnoručně vylisované květiny různých druhů. Vložte květy do formiček a předehřejte troubu na 120 °C. Na každou formičku položte jeden nebo dva bonbony, formu dejte do trouby a nechte ji tam tak dlouho, dokud se bonbony nerozpustí. Po vychladnutí vyloupněte lízátka z formy.

Kandované růžové květy můžete darovat ve skleničce nebo jimi ozdobit muffiny či dort. Příprava je snadná: Omyté růžové lístky lehce potřete bílkem rozšlehaným s prosátým cukrem a citronovou šťávou, posypte moučkovým cukrem a nechte na pečicím plechu oschnout.

Darujte kvalitní olivový olej ochucený bylinkami ze zahrádky. Můžete použít rozmarýn, bazalku, oregano nebo tymián, základem je vždy kvalitní panenský olivový olej. Po asi třech týdnech macerace se chutě oleje a bylinek krásně propojí.

Pusťte se do zavařování! Milovníky vyzrálých sýrů potěšíte pikantním švestkovým čatní. Na 12 menších sklenic budete potřebovat 3 kg vypeckovaných přepůlených švestek, červenou cibuli pokrájenou nahrubo, zázvor pokrájený na nudličky, hořčičná semínka, jemně posekané chilli papričky, sladkou papriku, kurkumu a červený vinný ocet. Vše vložte do velkého hrnce, přiveďte k varu a bez pokličky vařte na mírném plamenu po dobu 30–40 minut. Horkou směr plňte do sklenic a sterilujte 10 minut při teplotě 80 °C. Švestkové čatní je výbornou přílohou také k uzenému masu.

Když přijdete na návštěvu s lahví vlastnoručně vyrobeného likéru, zařadíte se mezi oblíbené hosty. Hořkosladký citronový likér limoncello vykouzlí bezstarostnou italskou atmosféru.

Sdílet článek